Ας δώσουμε λοιπόν μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ

Ολοένα και περισσότερο ακούγεται αυτή η φράση. Στο πλαίσιο του δημοκρατικού τσιππολιτεύματος έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το δικαίωμα. Ιδίως ως ένα κόμμα της αριστεράς, στην οποία σχεδόν ποτέ δεν δόθηκε μια τέτοια ευκαιρία.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να βγει αυτοδύναμος. Επομένως θα χρειαστεί να συνεργαστεί σε κυβερνητικό  επίπεδο. Με ποιον λοιπόν θα συνεργαστεί;
Αυτό που έχει ετοιμαστεί είναι η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στη βάση της αντιμνημονιακής πολιτικής. Στη συνεργασία  ωστόσο αυτή όλοι διαβλέπουμε την ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερή του καταβολή. Αν λοιπόν συνεργαστούν τα δύο αυτά κόμματα, τι πρόγραμμα θα διαμορφώσουν στην εξωτερική πολιτική, στην εκπαίδευση, στην οικονομία; Έχουν τις ίδιες αφετηρίες,  τις ίδιες ευαισθησίες, την ίδια φιλοσοφία ένα αριστερό και ένα εθνικιστικό και ακροδεξιό κόμμα;
Ακόμη και αν αυτές οι ενστάσεις και  πράξεις υπερκεραστούν, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο το κόμμα Καμμένου να λείπει από την επόμενη Βουλή.
Στο ενδεχόμενο αυτό ποια άλλη επιλογή θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ή θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία σε ένα μεγάλο συνασπισμό σαν τη Γερμανία ή θα συνεργαστεί με το Ποτάμι. Σε ποια προγραμματική όμως βάση; Σε βάση ρήξης με την Ευρώπη και αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πρόκειται και στις δύο αυτές εκδοχές για σενάρια ανέφικτα και αδιέξοδα.

«Ας δώσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ μια ευκαιρία» υποστηρίζουν καλοπροαίρετοι συμπατριώτες. Ωστόσο οι Έλληνες συνταξιούχοι ζουν τα τελευταία πέντε χρόνια πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας. Θα το ανεχθούμε, θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί; Αυτοί οι γέροντες, αυτοί οι απόμαχοι της ζωής δεν διαθέτουν περιθώρια άλλα για νέους πειραματισμούς, για νέες περιπέτειες μετά από την ολέθρια για τους φτωχότερους ασκηθείσα μέχρι τώρα πολιτική.
Επομένως, αν ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ οδηγήσουμε τη χώρα στη συνεργασία με τη δεξιά ή με την Κεντροαριστερά, η πολιτική που θα συμφωνηθεί δεν θα είναι οι βοναπαρτισμοί του Σκουρλέτη και του Λαφαζάνη. Σε αυτήν την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μια πολύ βολική ευκαιρία και πρόφαση να εγκαταλείψει τις ανεύθυνες και απερίσκεπτες «προγραμματικές» διαθέσεις του και να προσγειωθεί στον ρεαλισμό. Σε αυτήν, πάλι, την περίπτωση θα αρχίσει ένας νέος γύρος μαξιμαλιστικών ανταγωνισμών και παλινωδιών ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, σαν αυτούς που είδαμε στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Με ορίζοντα ασφαλώς πολύ βραχυπρόθεσμο, μέχρι τις επόμενες εκλογές που δε θα αργήσουν. Για όσους έχουν βραχεία μνήμη θα θυμίσω πως αυτό που ζούμε το έχουμε ξαναζήσει ως «Λεφτά υπάρχουν». Αυτό έλεγε και ο επιπόλαιος Γ. Παπανδρέου, αυτό αλλά σε χειρότερη έκδοση επαναλαμβάνει ο αφελής (;) Τσίπρας, αφού λόγο δεν κάνει για φοροδιαφυγή και για περιστολή δαπανών, αλλά αντιθέτως πλειοδοτεί σε υποσχέσεις και ταξίματα διορισμών και προσλήψεων. Ευτυχώς τα ρουσφέτια του Στυλιανίδη της παραμονής των προηγούμενων εκλογών βολεύτηκαν με διακομματική –και του Σύριζα- συναίνεση προχτές.

Αυτό συνιστά το αισιόδοξο σενάριο, γιατί το πιο λογικό και πιθανό είναι το άλλο: Να βρουν αφορμή η Μέρκελ και η Φρανκφούρτη και να οδηγήσουν τη χώρα στην ταπεινωτική χρεοκοπία. Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο που θα μείνει για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι μια ηρωική έξοδος και ίσως ένα ελικόπτερο.

Advertisements

About Αντώνης Μιχαηλίδης

Ο υποφαινόμενος έχει τη βάση του στις υπώρειες της Πάρνηθας, αγωνιά για την απουσία των θεσμών στην Ελλάδα και για την προϊούσα παρακμή των πάντων στη χώρα μας.
This entry was posted in χρεοκοπία, Ευρώπη, αριστερά and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s