Οἱ καιροί οὐ μενετοὶ

Οι πολιτικές εξελίξεις από χθες, οπότε ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, μέχρι και απόψε το λυκβράδυ είναι ραγδαίες. Είναι πολύ πιθανό να πηγαίνουμε σε εθνικές εκλογές. Η πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το βάρος των αποφάσεων που η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει και των μεταρρυθμίσεων που θα χρειαστεί να υλοποιήσει ίσως αποδειχθούν το στοιχείο που θα οδηγήσει πολύ γρήγορα σε εκλογές. Η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Η κυβέρνηση με τις μικροκομματικές της επιλογές από τη μια μεριά και με την πίεση από την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις μνημονιακές υποχρεώσεις της, βρίσκεται πλέον μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Οι Μεταρρυθμιστές μέχρι στιγμής έχουν εμφανίσει μία αξιοθαύμαστη υπευθυνότητα και η συμπεριφορά τόσο του βουλευτή μας όσο και συνολικά της κίνησης συνιστούν μια όαση μέσα σε ένα φαύλο κύκλο ανευθυνότητας και μικροκομματικής πολιτικής. Ο στόχος των Μεταρρυθμιστών είναι σαφής και αμετάβλητος. Στοχεύουμε σε μια μεγάλη συνεργασία ενός ευρέος φάσματος δυνάμεων της αριστεράς, της κεντροαριστεράς και του φιλελεύθερου κέντρου, γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε πως τα προβλήματα της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αυτός ο στρατηγικός στόχος που αποτέλεσε και την αφορμή να γεννηθεί η κίνηση των Μεταρρυθμιστών δεν μεταβάλλεται. Ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να ληφθούν γρήγορα εύστοχες αποφάσεις. Το δίλημμα είναι σαφές: Παραμένουμε στον στρατηγικό μας στόχο προσπαθώντας να επιτύχουμε τη συνένωση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων ή ανταποκρινόμενοι στις επείγουσες και εξαιρετικές συνθήκες προχωράμε ταυτόχρονα με τον κυρίαρχο στόχο στη δημιουργία κομματικού φορέα;

Η πρώτη επιλογή είναι πολύ δυσοίωνη ως προς τη δυνατότητα άμεσης υλοποίησης. Βλέπουμε σε όλο τον χώρο, από το Ποτάμι έως στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη ΔΗΜΑΡ, παντελή έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας αλλά και βραχυπρόθεσμης διάθεσης συνεργασίας. Οι επόμενες μέρες ίσως αλλάξουν αυτήν τη διάθεση των επιμέρους κομματικών φορέων, αλλά τη στιγμή αυτή οι Μεταρρυθμιστές και η πρότασή τους αντιμετωπίζουν έναν τοίχο άρνησης και απροθυμίας. Ενόψει αυτής της κατάστασης και με δεδομένη την ανάγκη να εκφραστεί σαφές και κατά τη γνώμη μου λυτρωτικό το μήνυμα των Μεταρρυθμιστών στον ελληνικό λαό, θεωρώ ότι επείγει η δημιουργία του κομματικού μας φορέα. Η εμφάνιση του κόμματός μας δεν ακυρώνει τον στρατηγικό μας στόχο, που θα εκφράσει τον χώρο από το κέντρο έως την αριστερά. Αντίθετα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να αποτελέσει το εργαλείο για τη συνένωση των δυνάμεων που μας ενδιαφέρουν.

Ωστόσο αυτήν τη στιγμή επείγει ο χώρος των Μεταρρυθμιστών να παρουσιαστεί στην ελληνική κοινωνία και να προσφέρει το καθαρό του μήνυμα, το γεμάτο υπεύθυνη και ανιδιοτελή διάθεση, σε εκείνους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που αρρωσταίνουν στη σκέψη ότι θα χρειαστεί να ψηφίσουν σε ένα άκρως πολωτικό και εκβιαστικό δίλημμα ανάμεσα στο ΣυΡιζΑ, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Βενιζέλου και τον Σαμαρά. Η πρόταση μου συνίσταται στην άμεση, εδώ και τώρα, δημιουργία του κομματικού φορέα των Μεταρρυθμιστών με στόχο οι Έλληνες που είναι απογοητευμένοι από το πολιτικό κλίμα και τις δεδομένες αυτήν τη στιγμή κομματικές εκφράσεις να βρουν έναν υγιή φορέα που θα τους εκπροσωπήσει και θα τους δώσει την προοπτική εξόδου της χώρας από τις δυσκολίες στις οποίες η ανευθυνότητα του παρελθόντος την έχει οδηγήσει.

Advertisements

About Αντώνης Μιχαηλίδης

Ο υποφαινόμενος έχει τη βάση του στις υπώρειες της Πάρνηθας, αγωνιά για την απουσία των θεσμών στην Ελλάδα και για την προϊούσα παρακμή των πάντων στη χώρα μας.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s