Το σημερινό αδιέξοδο της χώρας και οι πιθανές λύσεις

Κοινή διαπίστωση όλων όσοι δε βλέπουν μυωπικά και κομματικά τη σημερινή αδιέξοδη μετακατάσταση της χώρας είναι ότι ζούμε μια πολύπλευρη κρίση και είναι δύσκολη η έξοδος από αυτή. Η λύση του προβλήματος μπορεί να ξεκινήσει σε εθνικό επίπεδο, αλλά δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της και την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος μας.

Αρχικά σε εθνικό επίπεδο χρειάζεται να αλλάξει η λειτουργία των κομμάτων και κεντρικός στόχος τους να αποβεί η επίλυση του εθνικού προβλήματος και όχι οι επόμενες εκλογές. Στο επίπεδο του πολίτη έχουμε χρέος ατομικά ο καθένας να αντιμετωπίζουμε τις δυσχέρειες του τόπου όχι με τα κομματικά γυαλιά αλλά με καθαρή ματιά και με διάθεση να πούμε αλήθειες και μάλιστα δυσάρεστες. Σε αυτό το επίπεδο, το επίπεδο του απλού πολίτη, εκτός από την απεμπλοκή από τη στενή νοσηρή κομματική θεώρηση των πραγμάτων θα χρειαστεί κατά τη γνώμη μου και η ανάπτυξη νέων μορφών δράσης σε επίπεδο βάσης.

Αντί να προσανατολιζόμαστε προς το κομματικά ωφέλιμο, χρειάζεται να αναπτύξουμε νέες μεθόδους επίλυσης προβλημάτων σε επίπεδο χώρων εργασίας, τόπου διαμονής κτλ. Χρειάζεται δηλαδή η δημιουργία νέων μορφών συλλογικοτήτων σε επίπεδο βάσης και με συγκεκριμένη στόχευση, την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Με μια τέτοια λειτουργία θα είναι προσιτή η αλλαγή των συνθηκών ζωής και η υπέρβαση προβλημάτων μικρών αλλά σημαντικών για τη ζωή του καθενός μας. Ίσως έτσι βρουν και τα κόμματα, που βρίσκονται σήμερα σε βαθιά κρίση, μια νέα περπατησιά, μια νέα στρατηγική, μια νέα, πιο πειστική φωνή.
Ωστόσο το εθνικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα στα σημερινά της σύνορα. Χρειάζεται αναδιάταξη των ευρωπαϊκών ισορροπιών, νέες συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και νέες συλλογικές μορφές δράσης στα ευρωπαϊκά φόρα με σαφή κοινωνικό προσανατολισμό, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του χειμαζόμενου μέσου και φτωχότερου Ευρωπαίου. Αν αυτές οι ισορροπίες δεν αλλάξουν, η πολιτική Μέρκελ θα διαιωνίζεται και θα στραγγαλίσει όχι μόνο τους φτωχότερους Ευρωπαίους αλλά και το ευρωπαϊκό όραμα το ίδιο.

Για να δημιουργηθούν αυτές οι νέες συμμαχίες και ισορροπίες, είναι ανάγκη οι κομματικές πολιτικές να έχουν άλλους προσανατολισμός και όχι την επιβίωση του κόμματος ή τη διατήρηση της νομής της εξουσίας. Τα σημερινά κυβερνητικά και μεγαλύτερα κόμματα δεν έχουν καμιά τέτοια διάθεση παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό τους πολλά στελέχη διακρίνουν το αδιέξοδο και βλέπουν τη λύση. Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη και ο κίνδυνος απώλειας της εξουσίας τα ωθούν στη σιωπή. Έτσι όμως η χώρα βυθίζεται ακόμη περισσότερο.
Τι πρέπει να γίνει;
Οι προοδευτικές δυνάμεις στο εσωτερικό των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς και κεντροαριστεράς πρέπει να ενεργοποιηθούν. Έχουν στο παρελθόν δείξει και ότι ξέρουν και ότι μπορούν. Σήμερα είναι πιο επιτακτική η ανάγκη αυτές οι δυνάμεις να προχωρήσουν με επιτυχία αλλά χωρίς πλέον το περιθώριο λάθους. Η αποφυγή του λάθους είναι απολύτως αναγκαία και γι’ αυτό καμιά πολιτική προσωποκεντρικά ή κομματικά ιδιοτελής δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε άλλο εκτός από την εθνική καταστροφή.

Σε αυτή την κατεύθυνση όλοι εμείς που εκφραζόμαστε από την κίνηση των Μεταρρυθμιστών και από τον Σπύρο Λυκούδη μπορούμε χωρίς φόβο, χωρίς ιδιοτέλεια αλλά με αγωνία και πάθος να σημειώσουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε την ίδια κομματικά ιδιοτελή πολιτική.

Advertisements

About Αντώνης Μιχαηλίδης

Ο υποφαινόμενος έχει τη βάση του στις υπώρειες της Πάρνηθας, αγωνιά για την απουσία των θεσμών στην Ελλάδα και για την προϊούσα παρακμή των πάντων στη χώρα μας.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s