Μα τι θέλετε επιτέλους;

Η Ελλάδα 20η στη λίστα με τα πιο δυστυχισμένα παιδιά του κόσμου.

Η Ελλάδα 20η στη λίστα με τα πιο δυστυχισμένα παιδιά του κόσμου.

Στους σχολικούς χώρους, όχι μόνο στις αίθουσες, διεξάγεται ένας διαρκής αγώνας ανάμεσα σε όσους προσπαθούν για την καλλιέργεια των μαθητών και σε όσους πιέζουν –συχνά εκβιαστικά- για την «επιτυχία» των μαθητών. Διευθυντές σχολείων, γονείς, εκπαιδευτικοί και αρκετά συχνά και οι ίδιοι οι μαθητές ονειρεύονται, επιδιώκουν, αγωνιούν, «πεθαίνουν» για την επιτυχία. Ιδίως τα ιδιωτικά σχολεία έχουν ιεραρχήσει πολύ ψηλά αυτόν τον στόχο. Ευτυχώς όχι όλα.

Μα γιατί αυτό δεν είναι υγιές; θα ρωτήσει κάποιος.

Όντως, δεν είναι υγιές, δεν είναι θεμιτό. Για την ακρίβεια είναι καταστροφικό, ολέθριο και θα έπρεπε να είναι και ποινικά κολάσιμο. Ας δούμε γιατί.

Ξέρετε κάποιον άνθρωπο που θαυμάζετε ο οποίος να ήταν αριστούχος σε όλες τις τάξεις δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και πανεπιστημίου;

Εγώ μια περίπτωση ξέρω, αλλά ήταν παιδί του μπαμπά και δυστυχώς σήμερα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση (κοινωνική, ψυχολογική και νομική).

Αλήθεια, τι αξία έχει για έναν επτάχρονο το δεκάρι σε όλα τα διαγωνίσματα, όταν για να το κερδίσει, χάνει την παιδικότητά του;

Τι αξία έχει το 20άρι στα καλλιτεχνικά, όταν έχει καταστρέψει την καλλιτεχνική τάση του εφήβου;

Τι αξία έχει το 20άρι στα θρησκευτικά της γ΄ λυκείου, όταν ο μαθητής μισεί το μάθημα και μαζί και τις θρησκείες; Όταν το διαγώνισμα γεμίζει με άγχος και πίεση το παιδί και αρχίζει να κλονίζεται η υγεία του;

Κι αν κατέβουμε σε πιο μικρές ηλικίες, η βλάβη μπορεί να είναι η απόλυτη δυστυχία. Το παιδί του δημοτικού πρέπει μετά το σχολείο να χαίρεται τη ζωή του, με τα παιχνίδια του, τους φίλους του, με αθλήματα και μακριά από την τηλεσκουπιδιάρα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτό το παιδί θα μας αιφνιδιάζει όμορφα με τα υπέροχα ερωτήματά του, με τις όμορφες ιδέες του. Αντίθετα, το παιδί που αριστεύει στα μαθήματα και ταυτόχρονα στα ηλεκτρονικά είναι μια προεξοφλημένη περίπτωση αποτυχημένου νέου και ενηλίκου. Θυμηθείτε παιδιά στο περιβάλλον σας και επιβεβαιώστε αυτήν την αλήθεια.

Οι γονείς που αγαπούν τα παιδιά τους γιατί κάνουν τόσο σημαντικά λάθη; Γιατί δεν καταλαβαίνουν; Ασφαλώς δεν είναι από αγάπη προς τα παιδιά τους. Η αγάπη σημαίνει πως ζητάς την ευτυχία του παιδιού σου και όχι την επιτυχία που συνδυάζεται με τη δυστυχία. Γιατί οι γονείς δεν θυμούνται πώς ήταν εκείνοι στην παιδική τους ηλικία; Αν θυμηθούν, θα δουν πολύ παιχνίδι και πολλά λάθη και αδυναμίες στα σχολικά μαθήματα. Όμως αυτοί οι γονείς μεγάλωσαν και πέτυχαν στη ζωή τους, ακριβώς γιατί η παιδική τους ηλικία δεν ήταν μια ατέλειωτη δυστυχία.

Οι γονείς αυτοί που πιέζουν τα παιδιά τους και επενδύουν σε αυτά την υλοποίηση των ονείρων που ίσως δεν πέτυχαν οι ίδιοι, θα εισπράξουν μέσω της πίεσης την ακόμη μεγαλύτερη αποτυχία.

Και τότε δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι είχαν αγνές προθέσεις. Ότι αυτοί το έκαναν από αγάπη. Γιατί το παιδί δεν είναι το στοίχημα που τζογάρω για να επιδειχτώ στους ανθρώπους του κύκλου μου.

Το παιδί μας είναι ένας άνθρωπος. Ένας άλλος άνθρωπος. Καλά θα κάνουμε να το αφήσουμε να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, που θα τον βρει το ίδιο και όχι που θα του επιβάλουμε εμείς.

Γιατί μόνο τότε μπορεί να είναι ευτυχισμένο. Μόνο τότε.

Advertisements

About Αντώνης Μιχαηλίδης

Ο υποφαινόμενος έχει τη βάση του στις υπώρειες της Πάρνηθας, αγωνιά για την απουσία των θεσμών στην Ελλάδα και για την προϊούσα παρακμή των πάντων στη χώρα μας.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Μα τι θέλετε επιτέλους;

  1. Ο/Η TW λέει:

    ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s