32.000 ασήμαντες μέρες

Μια δυο γενιές πριν η ζωή ήταν 18-20000 μέρες. Από αυτές οι σημαντικές ήταν 5-10. Η γέννηση, η πρώτη μέρα στο γλσχολειό, η μέρα του πρώτου έρωτα στην εφηβεία, η πρώτη μέρα στον στρατό, η πρώτη μέρα στη δουλειά, η μέρα του γάμου σου, της γέννησης των παιδιών σου και το πρώτο αντίκρισμα του θανάτου. Τότε οι άνθρωποι ζούσαν δουλεύοντας και δεν είχαν στην κουλτούρα τους τη διασκέδαση. Βλέπεις, η φτώχεια δεν άφηνε τον νου να ονειρευτεί τη χαρά σε πιο καθημερινή βάση. Τότε όμως το κοινό τραπέζι στο σπίτι ήταν στιγμή ιερή. Έτσι τη βίωνες. Εκείνα τα λίγα λεπτά η οικογένεια έσμιγε. Έπαιρνε και έδινε δύναμη ο ένας στον άλλο. Κι όταν ερχόταν η Κυριακή, μετά την εκκλησιά το κοινό τραπέζι με τους θειους και τις θειάδες, τα ξαδέλφια και ίσως ένα-δυο φίλους αναγορευόταν στην πιο τακτική –και ιερή- τελετουργία, αν θες, πες το και ψυχαγωγία. Τραγούδια, έπαινοι για τα φαγητά της νοικοκυράς, για το καθαρό σπιτικό, παιχνίδι για την πιτσιρικαρία στην αυλή έκαναν την Κυριακή γιορτή της φτωχολογιάς.
Σήμερα ζεις πολύ περισσότερες μέρες, 30.000 ή και 32.000 μέρες. Όμως αυτές οι σημαντικές, που παλιότερα ήταν 5-10, σήμερα είναι λιγότερες, πολύ λιγότερες ή και καμιά. Η πρώτη μέρα στο απαξιωμένο σχολειό έχει αντικατασταθεί από την πρώτη μέρα στον παιδικό σταθμό. Στα 2 ή στα 3 σου δεν καταλαβαίνεις και πολλά. Μόνο τον φόβο ότι ξαφνικά βρίσκεσαι με ξένους κι έπαψες να είσαι το κέντρο του κόσμου της μαμάς, του μπαμπά, της γιαγιάς. Η μέρα του πρώτου σου έρωτα έχει αποχρωματιστεί, αφού τα πάντα για τον έρωτα-λαγνεία τα διδάχτηκες παρακολουθώντας τηλεόραση στα 6-7 σου ή τα είδες στο ίντερνετ. Ο έρωτας-δέσιμο δυο ανθρώπων είναι πια τόσο σπάνιος όσο …οι εκπομπές για το βιβλίο στην ιδιωτική τηλεόραση. Τώρα και η μέρα του γάμου σου δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πολυέξοδο χάπενινγκ, στο οποίο πρέπει να εντυπωσιάσεις με τη χλιδή, τα κτήματα και τα πυροτεχνήματα. Εξάλλου μπορεί να έχεις αρκετές μέρες γάμου σύμφωνα με τις στατιστικές.
Τώρα βεβαίως έχεις μια άλλη, καινούρια, σημαντική μέρα. Τη μέρα που μπαίνεις στο πανεπιστήμιο. Παλιότερα οι λίγοι που μπαίναμε ξέραμε πως ό,τι σπουδάσουμε αυτό θα ασκήσουμε ως επάγγελμα. Ήταν και οι σχολές σχετικά λίγες και με απολύτως διακριτά αντικείμενα: γιατρός, δάσκαλος, μηχανικός, δικηγόρος, τουριστικά επαγγέλματα κτλ. Σήμερα τα πανεπιστήμια είναι δεκάδες, οι σχολές χιλιάδες και οι άνεργοι πτυχιούχοι εκατομμύρια. Άρα μάλλον δεν είναι πια αυτή η μέρα, η μέρα της επιτυχίας, σημαντική μέρα. Κι αν το πιστεύεις, θα το ξεχάσεις, όταν πας για την εγγραφή σου στο πανεπιστήμιο.
Τι μένει τελικά για σένα ως μέρα σημαντική, αν όλα αυτά έχουν πια απομυθοποιηθεί;
Κάθε μέρα σου μπορεί να είναι σημαντική, αρκεί να την εκμεταλλεύεσαι. Σημαντική είναι μια μέρα που θα συζητήσεις με ένα συγγενικό σου πρόσωπο ή με ένα φίλο όχι για τα πίξελ του κινητού σου αλλά για τα όνειρά σου, για τα προβλήματά σου.
Σημαντική είναι μια μέρα που θα την αφιερώσεις σε έναν περίπατο στην πόλη σου. Που θα γυρίσεις την Αρχαία Αγορά ή την Πλάκα στην Αθήνα, που θα ανέβεις στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, που θα γυρίσεις στα χαλάσματα του Μιστρά, στα καντούνια της Κέρκυρας, στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά, στα στενά του Ναυπλίου, στα κάστρα των νησιών του Αιγαίου και οι στιγμές που μόνος θα αφουγκραστείς την ομιλία της ιστορίας του τόπου σου. Πολύ σημαντική.
Όπως σημαντική θα είναι η μέρα που θα γνωριστείς με τον άγιο Φιοντόρ, τον παραμυθά Ντίκενς, τον σπουδαίο Τόμας Μαν του Μαγικού Βουνού, τον 900 ετών πρόγονο του Μαρκές, με τον σοφόκλειο Αίαντα ή με τη Μήδεια, τη σκληρή γυναίκα που αγάπησε τόσο δυνατά.
Σημαντική θα είναι ακόμη κάθε μέρα που θα αναστοχάζεσαι τη ζωή σου και θα αποφασίζεις να της αλλάξεις ρότα, γιατί μέχρι τότε δεν σε ικανοποιούσε.
Μακάρι να είναι λοιπόν αρκετές οι σημαντικές μέρες της ζωής σου.

Σίγουρα όμως θα νιώσεις γρήγορα πως δεν είναι η αυριανή, η μέρα των αποτελεσμάτων. Εκτός αν την κάνεις εσύ σημαντική αναστοχαζόμενος τι έκανες, τι δεν έκανες, τι θα έπρεπε να έχεις κάνει.
Σ’ το εύχομαι.

Advertisements

About Αντώνης Μιχαηλίδης

Ο υποφαινόμενος έχει τη βάση του στις υπώρειες της Πάρνηθας, αγωνιά για την απουσία των θεσμών στην Ελλάδα και για την προϊούσα παρακμή των πάντων στη χώρα μας.
This entry was posted in εξετάσεις, νέοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s