Η απουσία δημοκρατικής κουλτούρας των κομμάτων

Ξαναζούμε την εποχή των αμοιβαίων υπονομεύσεων της περιόδου της Οικουμενικής κυβέρνησης του Ξενοφώντος Ζολώτα. Και τότε τα συμμετέχοντα κόμματα δεν ενδιαφέρονταν παρά μόνο για την εκλογική τους επιτυχία στις εκλογές που έρχονταν. Και σήμερα βεβαίως, προϊούσης της αποσύνθεσης των κομματικών ηθών, όχι μόνο υπονομεύουν τα κυβερνητικά κόμματα την κυβέρνηση, αλλά δεν κρύβονται και καθόλου. Το καθένα νοιάζεται να αποκομίσει εκλογικά οφέλη από τις επερχόμενες εκλογές. Η ανεύθυνη Ν.Δ. καίγεται να διοικήσει με το λαϊκιστικό κομμάτι της να μην ορρωδεί προ ουδενός προσχήματος. Το ΠΑΣΟΚ αγωνιά για τον επικεφαλής της διαλυτικής του ήττας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη να προβάλει ένα πειστικό πρόγραμμα και κυρίως μια κουλτούρα κυβερνητικής συνεργασίας, ώστε να πάρει τις ψήφους των οπαδών του ΠΑΣΟΚ. Ερίζουν για το τι δρόμο θα ακολουθήσουν μεταξύ της 3ης και της 4ης Διεθνούς οι συνιστώσες του.

Όλα αυτά τα δεδομένα πιστοποιούν και προοιωνίζονται ένα δυσάρεστο μέλλον για την Ελλάδα. Οι νέοι της Ελλάδας θα ζήσουν μια πολύ δυσάρεστη περίοδο ανέχειας, ανεργίας και κατάθλιψης. Κανείς δεν νοιάζεται! Οι πνευματικοί άνθρωποι λουφάζουν. Οι δάσκαλοι μεμψιμοιρούν για τους μισθούς αρνούμενοι να ασκήσουν το μορφωτικό και αφυπνιστικό τους έργο.

Ποια είναι η προοπτική; Η Γαλλία το 1936 έδειξε το δρόμο. Το Λαϊκό Μέτωπο υπό τον Leon Blum θριάμβευσε στις εκλογές αποτελούμενο από μια συμμαχία κομμουνιστών, σοσιαλιστών και ανεξάρτητων αριστερών. Και προσέφερε στη Γαλλία.

Στην Ελλάδα;

Advertisements

About Αντώνης Μιχαηλίδης

Ο υποφαινόμενος έχει τη βάση του στις υπώρειες της Πάρνηθας, αγωνιά για την απουσία των θεσμών στην Ελλάδα και για την προϊούσα παρακμή των πάντων στη χώρα μας.
This entry was posted in Ευρώπη, αριστερά, διακομματική συνεργασία, κόμματα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s